Idealny zarówno na duże śniadanie jak i na lekki obiad.
Składniki:
- 2 jajka
- 1,5 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 średni pomidor
- kilka plastrów chudej szynki wędzonej
- malutka cebulka
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej rukoli
- starty ser/parmezan
- bazylia, oregano/ zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- masło do smażenia
Cebulę pokroić na drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, szynkę pokroić na kostkę i wszystko podsmażyć na maśle lub oliwie, uważając żeby nie spalić cebuli i czosnku. Następnie dodać pokrojone na kostkę pomidory i tak chwilę podgrzać. Doprawić szczyptą bazylii, oregano, soli i pieprzu.
W misce połączyć jajka, mleko i mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy, można też dla ułatwienia użyć miksera. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i kiedy zacznie się lekko pienić wylać naszą masę na całą powierzchnię patelni. Smażyć na lekki brąz, a następnie przerzucić omlet na drugą stronę i też podsmażyć. Na gotowy omlet przełożyć nasz pomidorowy farsz i posypać rukolą i parmezanem lub innym serem żółtym.
Ależ wiosennie wyglądający omlet :)
OdpowiedzUsuń