środa, 11 czerwca 2014

chłodnik pomidorowy z czosnkowymi grzankami

W tak upalny dzień naprawdę nie chce się jeść nic gorącego. Więc oto taka zupa, zimna i orzeźwiająca
:)





Składniki :
na krem:

  • 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego 
  • garść świeżej bazylii
  • oregano, pieprz, sól, cukier
  • oliwa z oliwek
na masło czosnkowe i tosty:
  • małe masełko
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pietruszki
  • pieprz, sól 
  • kilka kromek chleba



Nacięte pomidory włóż do wrzątku i po kilku minutach zdejmij skórkę. Pokrój na ćwiartki i usuń gniazda z pestkami. Odpadki po pomidorach wyciśnij za pomocą sitka i zachowaj wyciśnięty płyn. 
Cebulę i czosnek pokrój w dowolny sposób, następnie podsmaż na oliwie. Po kilku minutach dodaj pomidory sok z pomidorów, szklanki przecieru oraz 1/4 szklanki wody. Dodaj świeżą bazylię, 1 łyżkę jogurtu naturalnego, 1 łyżkę oregano, szczyptę soli, pieprzu oraz cukru., Wszystko gotuj około 20 minut a następnie zmiksuj na gładką masę. Zupę pozostaw do wystygnięcia- podawaj zimną lub lekko ciepłą. 

Masło i grzanki: Miękkie masło przełóż do miseczki, dodaj wyciśnięty czosnek, drobno posiekaną pietruszkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kromki chleba przypiecz w opiekaczu lub piekarniku , tak aby były chrupkie. Następnie podziel na kilka mniejszych kawałków i posmaruj przygotowanym masłem. 

Smacznego :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...