:)
Składniki :
na krem:
- 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych
- przecier pomidorowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- garść świeżej bazylii
- oregano, pieprz, sól, cukier
- oliwa z oliwek
na masło czosnkowe i tosty:
- małe masełko
- 2 ząbki czosnku
- garść pietruszki
- pieprz, sól
- kilka kromek chleba
Nacięte pomidory włóż do wrzątku i po kilku minutach zdejmij skórkę. Pokrój na ćwiartki i usuń gniazda z pestkami. Odpadki po pomidorach wyciśnij za pomocą sitka i zachowaj wyciśnięty płyn.
Cebulę i czosnek pokrój w dowolny sposób, następnie podsmaż na oliwie. Po kilku minutach dodaj pomidory sok z pomidorów, szklanki przecieru oraz 1/4 szklanki wody. Dodaj świeżą bazylię, 1 łyżkę jogurtu naturalnego, 1 łyżkę oregano, szczyptę soli, pieprzu oraz cukru., Wszystko gotuj około 20 minut a następnie zmiksuj na gładką masę. Zupę pozostaw do wystygnięcia- podawaj zimną lub lekko ciepłą.
Masło i grzanki: Miękkie masło przełóż do miseczki, dodaj wyciśnięty czosnek, drobno posiekaną pietruszkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kromki chleba przypiecz w opiekaczu lub piekarniku , tak aby były chrupkie. Następnie podziel na kilka mniejszych kawałków i posmaruj przygotowanym masłem.
Smacznego :)
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń