piątek, 15 sierpnia 2014

Quesadilla na dwa smaki

Quesadilla to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. 
Dosyć szybki w przygotowaniu a na pewno urozmaici rutynę polskich obiadów. 
Oczywiście danie to można dowolnie urozmaicać zmieniając farsz. 
U mnie dziś dwie wersje-jedna z farszem meksykańskim, natomiast druga z sosem barbecue. 
przyrządzone quesadille możecie podać z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego lub guacamole.  




farsz w wersji meksykańskiej :
Składniki:
  • 150 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • pół szklanki passaty pomidorowej 
  • przyprawa do chili con carne 
  • pół puszki kukurydzy i pół puszki czerwonej fasoli - najlepiej znaleźć mieszankę bonduelle "kukurydza złocista z czerwoną fasolą" 
  • malutka cebula, ząbek czosnku
  • kmin rzymski
  • sól, pieprz 

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor, dodaj mięso mielone i podsmaż wszystko około 6 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz dolej trochę przecieru pomidorowego, tak aby uzyskać konsystencję sosu. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż sos będzie naprawdę  gęsty- jest to bardzo ważne bo inaczej z naszej quesadilli zostanie mokry placek. Dopraw 2 łyżeczkami kminu rzymskiego oraz przyprawą do chilli con carne. Ja używam dosyć sporo tej przyprawy bo lubię gdy danie meksykańskie jest ostre i wyraziste. Gdy sos już zgęstnieje dodaj odcedzoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. 

farsz w wersji barbecue:
Składniki: 
  • 1 pierś z kurczaka
  • sos barbecue- ja używałam takiego kupnego, ale może kiedyś zrobię swój i go zastąpię. Jak tylko umiesz i masz taki domowy to gorąco zachęcam do użycia. 
  • mała cebula
  • mała czerwona papryka
Cebulą pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor, następnie dodaj pokrojonego w drobną kostkę kurczaka oraz paprykę i smaż kilka minut aż kurczak widocznie będzie gotowy. Dodaj ros barbecue i całość podgrzej jeszcze przez około 2 minuty. 



Składniki na quesadille:
  • ser żółty około 400 g 
  • składniki na dany farsz
  • tortille-ja miałam takie małe, gdzie było 8 sztuk, więc wychodziły 4 quesadille. Oczywiście jak kto woli mogą być pszenne lub razowe- u mnie w sklepie niestety były tylko pszenne.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obie tortille zmocz lekko wodą. Dolną tortille wysyp serem, na to nałóż warstwę farszu, znów posyp serem i przykryj druga tortilla. Całość piecz około 15 minut, ale radzę sprawdzać wcześniej czy się za bardzo nie spiekły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...