Dzisiaj tematem nr 1 jest kasza jaglana. Jest to jedna z najzdrowszych kasz, nie zawiera glutenu, ma bardzo wysoką wartość energetyczną, jest lekkostrawna a zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii. Polecana zwłaszcza kobietom, gdyż ma dobry wpływ na włosy, skórę i paznokcie.
Jeżeli chodzi o dzisiejszy przepis to byłam naprawdę zadowolona z końcowego efektu, bo zawszę trochę się bałam różnego rodzaju kasz.
Składniki:
- puszka pomidorów krojonych
- połowa cukinii
- połowa papryki
- trochę brokuła
- cebula
- czosnek
- przyprawa 5 smaków, sól, pieprz
- kasza jaglana- w zależności od ilości osób
- olej
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w sitku używając naprzemiennie ciepłej i zimnej wody- ważne jest aby tą czynność bo może się tak stać, że nasza kasza będzie gorzka. Następnie gotujemy ją zgodnie z opisem na opakowaniu. W małym garnku zagotowujemy wodę, solimy i dodajemy brokuła. Podczas gotowania brokuła kroimy w kostkę cebulę, czosnek i paprykę, natomiast cukinię w plasterki lub ich połówki. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw czosnek i cebulę, a gdy cebula się zeszkli dodajemy resztę warzyw i wszystko razem podsmażamy około 45 sekund. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki i 1 dużą łyżkę przyprawy 5 smaków. Gotujemy do czasu aż warzywa trochę zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy ugotowane brokuły- oczywiście wersja bez brokułów będzie równie smakowita. Miłośnicy mięska śmiało mogą dodać kurczaka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz