Składniki:
- zielona pasta curry
- 500 g kurczaka
- mleczko kokosowe-mała puszka
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia
- świeży imbir (ok 2 cm)
- garść orzechów ziemnych- niesolonych
- sól, pieprz
- olej
- 1 limonka
Kurczaka kroimy w paseczki. Marchewkę, cukinię, paprykę, czosnek, imbir oraz cebulki kroimy wedle swoich upodobań. Do mocno rozgrzanego z olejem woka wrzucamy kurczaka, dodajemy 1 łyżeczkę pasty curry i smażymy około 2 minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek oraz imbir i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy całość mleczkiem kokosowym wymieszanym z 2 łyżeczkami zielonej pasty curry, doprawiamy solę i pieprzem, dodajemy orzechy i całość gotujemy jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Na sam koniec polewamy troszeczkę sokiem z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz