piątek, 9 maja 2014

grillowana cukinia z marynowaną fetą

Łatwa i przepyszna przekąska na każdą okazje :)

Składniki:

  • 1 cukinia, im grubsza tym lepsza
  • 1 opakowanie fety ok 150g
  • 1 łyżeczka skórki cytryny
  • tymianek
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 mały jogurt naturalny

Najlepiej dzień wcześniej przygotować sobie marynowaną fetę, żeby się przez noc przegryzła. Ale jak nie ma czasu to można ją od razu podawać, też jest super. Zawsze można przygotować więcej fety i zostawić sobie na kanapki czy tosty bo trzyma się nawet do 2 tygodni. 



Marynowana feta:
Na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę cytryny. W szklanym słoiczku wymieszać skórkę cytryny, jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dużą łyżeczkę tymianku, fetę, kilka łyżek jogurtu naturalnego oraz około 2 duże łyżki oliwy z oliwek. Dodaję jogurt, aby feta była kremowa i dała się potem łatwo rozsmarować na kanapce czy wsadzić do cukinii. Widelcem rozmieszać wszystko aby połączyło się w jedną masę. Słoik zakręcić i zostawić na noc w lodówce. 

Cukinię pokroić na dosyć cienkie plasterki, należy pamiętać aby nie były one za cienkie bo się rozwalą, natomiast, gdy będą za grube to się potem nie złożą.  Kawałki cukinii położyć na ręczniku papierowym i posolić każdą z dwóch stron. Gdy cukinie puszczą sok należy je położyć na grilla, patelnie grillową lub opiekacz. Zdjąć je z grilla gdy będą przypieczone, giętkie, ale nie wysuszone. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...