sobota, 10 maja 2014

PRZEpyszna lasagne z serowo-mięsnym farszem


Ta lasagne jest absolutnym hitem, uwielbiają ją wszyscy którzy ją spróbowali. Dodaję do niej ser ricotta, dzięki czemu jest mega delikatna i ma niepowtarzalny smak. Nieskromnie mówiąc od kiedy ją spróbowałam, to żadne inne lasagne, nawet te w dobrych restauracjach mi nie smakują. UWAGA! to niebezpieczna potrawa, jak raz ją zrobisz to już na stałe zagości w twoim menu. Jedyną wadą jest to, że jest pracochłonna i jej zrobienie zajmuje trochę czasu.

 Jak widać nawet mój kot się zainteresował!




Składniki:

  • makaron lasagne- ja wykorzystałam 6 płatów, ale to wszystko zależy od tego jak duże masz naczynie żaroodporne. 
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • 500 g mielonej wołowiny- zawsze używam wołowiny, moim zdaniem jest ona najlepsza do takich dań- jest droższa, ale naprawdę warto
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 kulka mozzarelli
  • bazylia, oregano, pieprz, sól
  • oliwa z oliwek

Pokrojoną na kosteczkę cebulę,czosnek i paprykę  podsmażyć na oliwie a następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż wołowina zbrązowieje i będzie zrobiona. W szklance rozpuścić jedną kopiatą łyżkę przecieru z wodą tak aby powstał gęsty sos. Pomidory z puszki wylać na patelnię i tak samo zrobić z naszym sosem pomidorowym. Całość doprawić duża ilością bazylii i oregano- ja dodaje ok 1,5 kopiatej łyżki stołowej. Następnie sos odparować przez ok 40 minut- ma powstać naprawdę gęsty sos, jeżeli dostatecznie nie odparujemy wody to potem lasagne może nam się rozpadać bardziej niż to wskazane :)

Ricottę, mleko i jedno zmiksować i dodać łyżeczkę bazylii. Płaty lasagne podgotować jakieś 5 minut, aby były miększe. Wiem, że niektórzy tego nie robią i wychodzi, ale ja się raz sparzyłam i zawsze już podgotowuje. W tym czasie piekarnik nastawić na jakieś 190 stopni i zetrzeć osobno ser żółty oraz mozzarellę

Gdy sos będzie już odparowany, można zacząć nakładanie do naczynia żaroodpornego. Na sam spód wyłożyć około 1/3 naszego sosu i posypać serem żółtym. Następni przykryć płatami lasagne, tak aby przykrywały całą masę. Na płaty wylać sos z ricottą i wyłożyć połową naszego mięsnego farszu, znów posypać serem żółtym i przykryć płatami lasagne. Na wierzch płatów wyłożyć pozostały mięsny farsz i znów posypać serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 min. Po tym czasie otworzyć piekarnik i posypać danie mozzarellą i tak zapiec jeszcze przez 10 min- do czasu aż ser się rozpuści.  

Gdy lasagne będzie już zrobiona trzeba uważać bo naczynie jest bardzo gorące. 

Smacznego!







1 komentarz:

  1. lasagne wygląda mega smakowicie!

    ps. śliczny kotek

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...