Ta lasagne jest absolutnym hitem, uwielbiają ją wszyscy którzy ją spróbowali. Dodaję do niej ser ricotta, dzięki czemu jest mega delikatna i ma niepowtarzalny smak. Nieskromnie mówiąc od kiedy ją spróbowałam, to żadne inne lasagne, nawet te w dobrych restauracjach mi nie smakują. UWAGA! to niebezpieczna potrawa, jak raz ją zrobisz to już na stałe zagości w twoim menu. Jedyną wadą jest to, że jest pracochłonna i jej zrobienie zajmuje trochę czasu.
Jak widać nawet mój kot się zainteresował!
Składniki:
- makaron lasagne- ja wykorzystałam 6 płatów, ale to wszystko zależy od tego jak duże masz naczynie żaroodporne.
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 mały przecier pomidorowy
- 1 opakowanie sera ricotta
- 500 g mielonej wołowiny- zawsze używam wołowiny, moim zdaniem jest ona najlepsza do takich dań- jest droższa, ale naprawdę warto
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- 1 kulka mozzarelli
- bazylia, oregano, pieprz, sól
- oliwa z oliwek
Pokrojoną na kosteczkę cebulę,czosnek i paprykę podsmażyć na oliwie a następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż wołowina zbrązowieje i będzie zrobiona. W szklance rozpuścić jedną kopiatą łyżkę przecieru z wodą tak aby powstał gęsty sos. Pomidory z puszki wylać na patelnię i tak samo zrobić z naszym sosem pomidorowym. Całość doprawić duża ilością bazylii i oregano- ja dodaje ok 1,5 kopiatej łyżki stołowej. Następnie sos odparować przez ok 40 minut- ma powstać naprawdę gęsty sos, jeżeli dostatecznie nie odparujemy wody to potem lasagne może nam się rozpadać bardziej niż to wskazane :)
Ricottę, mleko i jedno zmiksować i dodać łyżeczkę bazylii. Płaty lasagne podgotować jakieś 5 minut, aby były miększe. Wiem, że niektórzy tego nie robią i wychodzi, ale ja się raz sparzyłam i zawsze już podgotowuje. W tym czasie piekarnik nastawić na jakieś 190 stopni i zetrzeć osobno ser żółty oraz mozzarellę
Gdy sos będzie już odparowany, można zacząć nakładanie do naczynia żaroodpornego. Na sam spód wyłożyć około 1/3 naszego sosu i posypać serem żółtym. Następni przykryć płatami lasagne, tak aby przykrywały całą masę. Na płaty wylać sos z ricottą i wyłożyć połową naszego mięsnego farszu, znów posypać serem żółtym i przykryć płatami lasagne. Na wierzch płatów wyłożyć pozostały mięsny farsz i znów posypać serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 min. Po tym czasie otworzyć piekarnik i posypać danie mozzarellą i tak zapiec jeszcze przez 10 min- do czasu aż ser się rozpuści.
Gdy lasagne będzie już zrobiona trzeba uważać bo naczynie jest bardzo gorące.
lasagne wygląda mega smakowicie!
OdpowiedzUsuńps. śliczny kotek