niedziela, 1 czerwca 2014

sałatka caprese z ostrą oliwą peperoncino

Dzisiaj będzie coś banalnego a co ważniejsze mega szybkiego, bo tylko takie rzeczy mogę chwilowo robić z powodu zbliżającej się sesji. Tą sałatkę chyba wszyscy znają a jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut.





Składniki:
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek z dodatkiem papryczki peperoncino
  • ocet balsamiczny
  • pieprz, sól
  • bazylia

Mozzarellę i pomidora pokrój w cienkie plastry i ułóż naprzemiennie. Całość polej odrobiną oliwy peperoncino oraz dosłownie odrobinką octu balsamicznego. Z tym ostatnim trzeba uważać bo potrafi się dużo wylać- najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest ocet balsamiczny w spryskiwaczu. Całość doprawić solą i pieprzem i opcjonalnie dodać bazylię do smaku. Można oczywiście dodać dużo więcej niż ja, ale moje bazylia na razie rośnie na balkonie więc ukradłam jej tylko 2 listki. Gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...