piątek, 30 maja 2014

makaron tagliatelle z mini klopsikami

W moim życiu na makaron zawsze jest pora i ochota. Ten jest stosunkowo lekki ze względu na pomidorowy sos. Przeznaczony dla fanów klopsików, makaroniarzy i nie tylko :)



Składniki :

  • makaron tagliatelle 250g
  • 150 g mięsa mielonego- ja miałam wołowe
  • bułka tarta -1 szklanka
  • jajko
  • 60 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 marchewka
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łodyga selera naciowego
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa,bazylia, oregano, pieprz, sól 


Z przepisu wychodzą około 2-3 porcji
Przygotowanie klopsików:
W dużej misce wymieszaj wołowinę, jajko, ok 40 gramów parmezanu oraz bułkę tartą. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Z przyrządzonego mięsa uformuj małe kuleczki i smaż na oliwie około 5 minut.  Po usmażeniu połóż kuleczki na ręczniku papierowym, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Sos:
Marchewkę, seler naciowy, czosnek oraz szalotki pokrój na bardzo małą kosteczkę, a następnie podsmaż je na oliwie na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, dodaj 1 łyżkę bazylii i oregano, szczyptę soli i pieprzu, oraz posiekaną garść natki pietruszki. Gotuj do czasu, aż nadmiar wody z sosu odparuje. Na koniec dodaj do sosu klopsiki i jeszcze chwile gotuj.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu na al dente. Wszystko razem wymieszaj a po nałożeniu na talerz posyp resztką parmezanu.

Smacznego :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...