Składniki :
- makaron tagliatelle 250g
- 150 g mięsa mielonego- ja miałam wołowe
- bułka tarta -1 szklanka
- jajko
- 60 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 szalotki
- 1 marchewka
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łodyga selera naciowego
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- gałka muszkatołowa,bazylia, oregano, pieprz, sól
Z przepisu wychodzą około 2-3 porcji
Przygotowanie klopsików:
W dużej misce wymieszaj wołowinę, jajko, ok 40 gramów parmezanu oraz bułkę tartą. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Z przyrządzonego mięsa uformuj małe kuleczki i smaż na oliwie około 5 minut. Po usmażeniu połóż kuleczki na ręczniku papierowym, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Sos:
Marchewkę, seler naciowy, czosnek oraz szalotki pokrój na bardzo małą kosteczkę, a następnie podsmaż je na oliwie na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, dodaj 1 łyżkę bazylii i oregano, szczyptę soli i pieprzu, oraz posiekaną garść natki pietruszki. Gotuj do czasu, aż nadmiar wody z sosu odparuje. Na koniec dodaj do sosu klopsiki i jeszcze chwile gotuj.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu na al dente. Wszystko razem wymieszaj a po nałożeniu na talerz posyp resztką parmezanu.
Smacznego :)
fajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuń