Składniki:
na 4 vege burgery
- 200 gram czerwonej soczewicy
- malutka cebula
- czosnek
- bułka tarta z połowy 1 ciemnej bułki*
- oliwa z oliwek
- sezam
- rukola
- ser pleśniowy typu brie
- ser żółty
- pomidor
- kmin rzymski
- ostra papryka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 4 bułki
*myślę, że gdybym nie tarła sama tej bułki to gotowej wyszłoby około 6 łyżek.
sos czosnkowy:
- 1 mały jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- pieprz, zioła prowansalskie
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulkę kroimy w naprawdę drobną kostkę. Po ugotowaniu soczewicy odcedzamy ją na sitku i przekładamy do miseczki. Dodajemy bułkę tartą, cebulę, czosnek, 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz oraz 1 łyżkę sezamu a następnie wszystko razem mieszamy. Z przygotowanej soczewicy formujemy kotlety i smażymy je z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Przecinamy bułki na pół, dajemy po 1 plasterku żółtego sera i zapiekamy przez chwilę w piekarniku. Następnie smarujemy bułki sosem czosnkowym (lub ketchupem) i dodajemy pozostałe składniki.
mniam! Ja też uwielbiam burgery z soczewicą, ale dotychczas tylko w knajpach je jadałam. Zobaczymy czy twój da rade! Pozdrawiam Wiolka
OdpowiedzUsuń