To właśnie jeden z tych przypadków, gdzie zwykłe kotlety można zastąpić tymi z soczewicy i podać je z pysznym sosem pomidorowym z ricottą.
Składniki:
- 150-200 g soczewicy czerwonej
- 2 puszki pomidorów krojonych
- ser ricotta- połowa opakowania (około 125 g)
- kawałek mozzarelli
- ząbek czosnku
- mała cebula
- bułka tarta
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- oliwa lub olej
Soczewicę płuczemy pod wodą i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Podczas gotowania soczewicy przygotowujemy sos. Na rozgrzany olej wrzucamy sprasowany lub posiekany w drobną kostkę czosnek oraz pokrojoną cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy 2 puszki pomidorów, 2 łyżki ziół prowansalskich, szczyptę soli i pieprzy i chwilę gotujemy. Gdy soczewica będzie już gotowa, odcedzamy ją, przekładamy do miski i dodajemy 3 łyżki bułki tartej, jedną łyżkę oleju oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy łyżką do czasu połączenia wszystkich składników. Z tak przygotowanej soczewicy formujemy małe kotleciki lub kuleczki (tutaj polecam wersję z kotlecikami gdyż łatwiej się je smaży) i smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron do czasu osiągnięcia chrupiącej panierki. Wszystkie kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Układamy je tak, aby były przykryte sosem i posypujemy całość startą mozzarellą. Całość zapiekamy około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Tak przygotowane kotleciki w sosie możemy jeść solo lub z dodatkiem ryżu czy kaszy. Smacznego! :)
super kotleciki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) widzę że jesteś fanką zdrowego gotowania, na pewno wypróbuję nie jeden przepis!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne danie:)
OdpowiedzUsuń