Indyjska kuchnia od zawsze przyciąga bogactwem smaków i aromatów. Prosty przepis na bardzo smakowity a zarazem ostry kurczak w sosie podawany obowiązkowo z moim ulubionym ryżem basmati.
- 500 g piersi z kurczaka
- 7 łyżek jogurtu naturalnego
- 40 g migdałów, ja użyłam w płatkach
- 1 czerwona papryka
- 400 g pomidorów pelati z puszki
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- 2 listki laurowe
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa
- szczypta kardamonu
- ryż basmati
Mięso pokroić w kostkę. W dużej misce połączyć jogurt, migdały, garam masala, imbir, czosnek, chilli, sól i szczyptę kardamonu.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę na złoty kolor razem z listkami laurowymi. Następnie dodać mięso wymieszane z jogurtem i przyprawami i smażyć około 5 minut ciągle mieszając.
Paprykę pokroić w kostkę i dodać ją na patelnie razem z pomidorami z puszki oraz z sokiem z cytryny. Smażyć wszystko przez następne 5 minut ciągle mieszając. Dolać odrobinę wody i dusić wszystko na wolnym ogniu około 10-15 minut do wyparowania nadmiaru wody.
Podawać z ryżem basmati oraz przed podaniem wyjąć listki laurowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz