czwartek, 24 kwietnia 2014

kurczak w indyjskim ostrym sosie

Indyjska kuchnia od zawsze przyciąga bogactwem smaków i aromatów.  Prosty przepis na bardzo smakowity a zarazem ostry kurczak w sosie podawany obowiązkowo z moim ulubionym ryżem basmati. 




Składniki: 
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 7 łyżek jogurtu naturalnego
  • 40 g migdałów, ja użyłam w płatkach
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g pomidorów pelati z puszki
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa
  • szczypta kardamonu


  • ryż basmati



Mięso pokroić w kostkę. W dużej misce połączyć jogurt, migdały, garam masala, imbir, czosnek, chilli, sól i szczyptę kardamonu. 
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę na złoty kolor razem z listkami laurowymi. Następnie dodać mięso wymieszane z jogurtem i przyprawami i smażyć około 5 minut ciągle mieszając. 
Paprykę pokroić w kostkę i dodać ją na patelnie razem z pomidorami z puszki oraz z sokiem z cytryny. Smażyć wszystko przez następne 5 minut ciągle mieszając. Dolać odrobinę wody i dusić wszystko na wolnym ogniu około 10-15 minut do wyparowania nadmiaru wody.
Podawać z ryżem basmati oraz przed podaniem wyjąć listki laurowe.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...