Składniki:
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- 1ser camembert
- 1 mozzarella
- pestki słonecznika
- pestki dyni
- orzechy włoskie
- sos winegret: oliwa z oliwek, miód, ocet balsamiczny, mały ząbek czosnku, cytryna, zioła prowansalskie, pieprz, sól,
Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, a ser camembert i mozzarellę pokroić na kostkę. Na patelni uprażyć pestki dyni, słonecznik oraz orzechy włoskie- każdy niech doda ile lubi, ja dodaję najwięcej słonecznika.
Sos: do małego słoiczka wycisnąć około 1,5 łyżeczki soku z cytryny i dodać dosłownie szczyptę soli i pieprzu. Jest to ważne aby sól dodać teraz, gdyż potem w oliwie już się nie rozpuści. Następnie dodać szczyptę ziół prowansalskich (ewentualnie bazylii albo oregano), 1 łyżkę miodu oraz przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników, a następnie dodać 4-5 łyżek oliwy z oliwek i dosłownie kapkę octu balsamicznego. Zamknąć wieczko słoika i wszystko połączyć potrząsając słoikiem jak shakerem. Sos wlać do sałatki i wszystko porządnie wymieszać. :)
o nom nom nom !! chce taka :D kocham rukole, mozarelle a Bogusz nic takiego nie tknie :( bu
OdpowiedzUsuńAh widzę że mam jedną stałą fankę <3 . Widzisz jak Bogi nie lubi to pretekst dla nas żeby się czasem spotkać na jedzonko i winko :D
Usuń