- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oliwy
- 4 jajka
- 100g- cukru trzcinowego/ stewii/ ksylitolu
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- kilka daktyli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 250 g truskawek
Fasolę z puszki opłucz i odsącz z zalewy. Następnie wszystko z pierwszej części składników ( bez daktyli, czekolady, truskawek) zblęduj na gładkie ciasto. Daktyle i czekoladę pokrój na drobniutką kostkę, a truskawki na ćwiartki. Daktyle i czekoladę wrzuć do masy i przelej do foremki. Forma może być okrągła, prostokątna lub w dowolnym kształcie. Ja robiłam na okrągłej i ciasto po przelaniu sięgało mi mniej więcej do połowy blaszki. Na koniec na samą górę dodaj truskawki. Ciasto piecz około 30 minut w temperaturze około 180 stopni.
mniam... wygląda smakowicie. Jestem bardzo zaskoczona dodatkiem fasoli. Musze kiedyś wypróbować :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuń