środa, 7 maja 2014

makaron serowy z gorgonzolą i suszonymi pomidorami

Penne z moim ulubionym serkiem gorgonzola- niestety tuczący, ale od czasu do czasu naprawdę człowiek musi bo się udusi. Jak dla mnie smak jest niesamowity, bardzo wyrazisty. Najlepszą opinią jest to, że mój chłopak zjadł 2 miski :)




Składniki:

  • 1 opakowanie sera gorgonzola ok. 200 g
  •  serek topiony ok 50 g
  • 1/3 słoiczka suszonych pomidorów
  • białe wino ok 150 ml
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz
  • makaron 

Na patelni podsmażyć czosnek, następnie wylać białe wino i rozpuścić w nim gorgonzolę a następnie serek topiony. Białe wino powoduje, że ser się nie przypala, gdyby go nie wystarczyło do rozpuszczenia całego sera można jeszcze go dolewać albo dolać wody, tak aby składniki się rozpuściły. Następnie dodać 2 łyżki śmietany i dodać pokrojone suszone pomidory. Na koniec doprawić pieprzem. Zdecydowanie odradzam dodawanie soli, gdyż danie jest dosyć słone ze względu na gorgonzolę. Makaron ugotować al dente, zgodnie z podanym czasem na opakowaniu. Ten makaron trzeba jeść od razu, bo po jakimś czasie sos serowy zastyga i nie jest już taki płynny. Po ponownym podgrzaniu nie wychodzi taki smaczny

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...