sobota, 24 maja 2014

pasta z zielonych oliwek

Tapenada bo tak fachowo nazywa się taka pasta z oliwek to przysmak pochodzący z południa Francji- Prowansji. Polecam wszystkim tym, którzy uwielbiają oliwki i tym co trochę mniej. Ja należę do tych drugich, ale muszę przyznać, że ze smakiem zjadam takiego tosta :)




Składniki:
  • 3 opakowania drylowanych zielonych oliwek- ok 500g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pietruszka- kilka listków
  • pieprz
Z tych składników wyszły lekko ponad dwa pełne pojemniczki takie jak na zdjęciu. 

Wszystkie składniki wrzucić do miksera i miksować do czasu uzyskania konsystencji pasty. Gdyby pasta była dla was za mało "mokra" to można dolać jeszcze oliwy. Najlepiej podawać z grzankami lub z chrupiącą bagietką :) 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...