piątek, 23 stycznia 2015

zdrowe talarki z batatów z sosem czosnkowym

Bataty to pyszna i zdrowa przekąska. Łatwa do przygotowania, choć niestety trochę trzeba czekać zanim się upieką. Idealnie smakują z lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Nic tylko się zajadać :) Tym którzy jeszcze nie próbowali nigdy batatów szczerze polecam, sama się zdziwiłam jakie one są dobre!

"...Są słodkie w smaku, miękkie i delikatne. I znacznie zdrowsze od zwykłych ziemniaków. 100 gramów batatów zawiera około 85 kalorii. Taka ilość zaspokaja też... w 500 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (beta-karoten), w ponad 50 proc. na witaminę C i więcej niż w 10 proc. na błonnik. W batatach znajdziemy dużo białka o właściwościach antyoksydacyjnych, witaminę B6 (chroni przed chorobami serca), a także cenne dla zdrowia pierwiastki – żelazo, potas, mangan, miedź. źródło: www.kuchnia.wp.pl" 




Składniki:

  • kilka batatów
  • oliwa z oliwek
Zdrowy sos czosnkowy:
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pieprz, papryka ostra
Bataty kroimy na cienkie talarki, przekładamy do miski i skrapiany oliwą z oliwek. Całość mieszamy, tak aby wszystkie były pokryte oliwą. Ja w dzisiejszej wersji nie dodawałam przypraw, ale śmiało można dodać zioła prowansalskie albo ostrą paprykę w zależności od upodobań. Bataty wkładamy na ok 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni, bataty należy często sprawdzać bo każdy ma inny piekarnik i różnie to wygląda, trzeba uważać aby ich nie spalić. U mnie niektóre były za grubo pokrojone i nie chciały się dopiec, więc postarajmy się aby grubość talarków była mniej więcej taka sama i aby były one jak najcieńsze (z moimi zdolnościami manualnymi wyszły bardzo średnio cienkie i dlatego były też mniej chrupkie). Jeżeli chodzi o sos to jest on banalnie prosty, do jogurtu dodajemy szczyptę pieprzu, ostrej papryki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...