poniedziałek, 28 kwietnia 2014

wypasiony omlet

Omlet to najprostsze danie, które naprawdę każdy może sobie sam przygotować, bez obawy, że mu nie wyjdzie.
Idealny zarówno na duże śniadanie jak i na lekki obiad


Omlet



Składniki: 
  • 2 jajka 
  • 1,5 łyżki mleka 
  • 1 łyżka mąki
  • 1 średni pomidor 
  • kilka plastrów chudej szynki wędzonej
  • malutka cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej rukoli
  • starty ser/parmezan
  • bazylia, oregano/ zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia 

Cebulę pokroić na drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, szynkę pokroić na kostkę i wszystko podsmażyć na maśle lub oliwie, uważając żeby nie spalić cebuli i czosnku. Następnie dodać pokrojone na kostkę pomidory i tak chwilę podgrzać. Doprawić szczyptą bazylii, oregano, soli i pieprzu. 

W misce połączyć jajka, mleko i mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy, można też dla ułatwienia użyć miksera. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i kiedy zacznie się lekko pienić wylać naszą masę na całą powierzchnię patelni. Smażyć na lekki brąz, a następnie przerzucić omlet na drugą stronę i też podsmażyć. Na gotowy omlet przełożyć nasz pomidorowy farsz i posypać rukolą i parmezanem lub innym serem żółtym. 




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...