piątek, 18 lipca 2014

makaron tagliatelle z dodatkiem czosnku, pomidorków koktajlowych i szynki prosciutto

Ostatnio zdecydowanie polubiłam świeży makaron, smakuje zupełnie inaczej niż taki sklepowy. UWAGA! On jest uzależniający- jak już raz spróbowałam to nie wiem czy się przestawię znów na ten "normalny". Mówi się, że najprostsze przepisy są najlepsze- a więc oto coś klasycznego- sos ze świeżych pomidorów i dużo czosnku. Pychota, serio.



Składniki:
na 2-3 porcje

  • świeży makaron 500g 
  • pomidorki koktajlowe 500g (najlepiej jak największe)
  • czosnek - 3 duże ząbki
  • szynka prosciutto- kilka plastrów (jeżeli ktoś nie może kupić takiej szynki może z niej śmiało zrezygnować- same pomidorki i czosnek dają naprawdę dobry efekt)
  • oliwa z oliwek 
  • bazylia, sól, pieprz
Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz prosciutto. Wszystko gotujemy, aż pomidorki się rozwalą, puszczą sok i powstanie sos pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką bazylii, oraz szczyptą soli i pieprzu.  
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zazwyczaj dużo krócej niż normalny bo około 3 minuty.
Wszystko mieszamy i podajemy głodomorom :) 


1 komentarz:

  1. naprwdę bardzo dobre :) szynki nie udało mi się dostać, ale w wersji z pomidorami jest bardzo dobre, ja dodałem dodatkowo trochę przecieru pomidorowego z pińczowa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...