Dzisiaj propozycja na lekką sałatkę z ciekawymi składnikami. Wyszła bardzo wykwintna i elegancka. Słoność sera i szynki idealnie kontrastuje się z gruszką, a prażone pestki słonecznika dodają cudownego smaku. Dużym plusem jest szybkość przygotowania bo zajmuje tylko kilka minut, więc szczególnie polecam na dni, w których złapaliśmy kuchennego lenia.
Składniki:
- gotowy mix sałat
- 200 g sera grana padano
- 5 plastrów szynki serrano
- pół słoika pomidorów
- 1 duża gruszka
- garść żurawiny
- garść słonecznika łuskanego
Dressing:
- 4 łyżek oliwy z oliwy
- 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
- 1 łyżeczka miodu
- sok z ok 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki musztardy
Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Ser gran padano kroimy wedle uznania, ja użyłam do tego małego nożyka i pociągnięciami ucięłam cienkie, małe plasterki. Szynkę też kroimy lub rwiemy na małe kawałki. Dodajemy te składniki do sałaty razem z pomidorami suszonymi i garścią żurawiny. Na suchej patelni podprażamy przez około 1-2 minut pestki słonecznika, generalnie do czasu jak zaczną nabierać lekkiego brązowego koloru. Ostatnim składnikiem jest gruszka, kroimy ją razem ze skórką w kostkę, dodajemy i całą sałatkę dokładnie mieszamy.
Jeżeli chodzi o dressing to wszystkie podane składniki umieszczamy w pustym słoiku, szczelnie zamykamy, trzepiemy do czasu połączenia się wszystkich składników i dodajemy do naszej sałatki.
Włochy to mój żywioł ! !
OdpowiedzUsuńUUUUUUUUUwielbiam, :) robiłam ostatnio spagetti z podobnymi składnikami
Pozdrawiam i zapraszam do mnie : http://passionatanyprice.blogspot.com/
Wygląda smakowicie ;]
OdpowiedzUsuń