czwartek, 12 listopada 2015

zielone curry z kurczakiem, warzywami i orzeszkami.

Wspaniałe danie kuchni tajskiej wzbogacone w moim przepisie o orzeszki ziemne. Dla mnie to smak ostatnio bardzo uzależniający, zarazem pikantny i kremowy. Tego dania kilkakrotnie próbowałam wcześniej w tajskim barze a dziś z powodzeniem zagościło na moim stole. Bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Smacznego :)





Składniki:
  • zielona pasta curry
  • 500 g kurczaka
  • mleczko kokosowe-mała puszka
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cukinia
  • świeży imbir (ok 2 cm)
  • garść orzechów ziemnych- niesolonych
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1 limonka
Kurczaka kroimy w paseczki. Marchewkę, cukinię, paprykę, czosnek, imbir oraz cebulki kroimy wedle swoich upodobań. Do mocno rozgrzanego z olejem woka wrzucamy kurczaka, dodajemy 1 łyżeczkę pasty curry i smażymy około 2 minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek oraz imbir i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy całość mleczkiem kokosowym wymieszanym z 2 łyżeczkami zielonej pasty curry, doprawiamy solę i pieprzem, dodajemy orzechy i całość gotujemy jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Na sam koniec polewamy troszeczkę sokiem z limonki.


Kuchnia tajska 2015



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...