środa, 14 maja 2014

cannelloni z farszem z pomidorów i dodatkiem sera pleśniowego

Dzisiaj obiad z serii : Trzeba dziś wykorzystać zawartość lodówki- coś z tego będzie.
Wyciągnęłam więc z szafy cannelloni i postanowiłam coś z nich zrobić, wyszło fajne bo wszystko co jest na bazie sosu z pomidorów jest dobre :)




Składniki:
  • cannelloni - ja zużyłam 10 rurek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • kawałek sera pleśniowego- miałam błękitny lazur, na oko jakieś 20-25g
  • ser żółty- 4 plasterki
  • kawałek mozzarelli do posypania- zużyłam jakieś 50g
  • 2 cebulki szalotki- można jak najbardziej zastąpić zwykłą cebulą
  • kilka oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, pieprz, sól
  • oliwa

Cebulkę oraz czosnek pokroić na małą kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć je, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dodać pomidory z puszki, pokrojone oliwki a potem wrzucić ser pleśniowy. Można go wcześniej pokroić, żeby szybciej się rozpuścił. Gdy ser będzie już całkowicie rozpuszczony musimy dodać łyżkę bazylii, łyżkę oregano i doprawić solą i pieprzem. Sos odstawić do ostygnięcia, ponieważ nim będziemy faszerować rurki a nie chcemy się przecież poparzyć. 

Cannelloni ugotować na bardzo al dente w osolonej wodzie. Gotowe rurki nafaszerować sosem i ułożyć pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym, przykryć plastrami sera żółtego a następnie położyć drugą warstwę. Takim sposobem uzyskujemy coś na kształt zapiekanki. Całość posypać startą mozzarellą i wstawić na 5-8 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. * Jeżeli ktoś nie ma odpowiedniego naczynia, można po prostu wyłożyć cannelloni i posypać serem, nie układając ich w zapiekankę, można też ich w ogóle nie zapiekać tylko nafaszerować i od razu podać. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...