poniedziałek, 9 czerwca 2014

diabelsko orientalny kurczak red curry

Ten przepis to prawie przepis na kurczaka tikka masala, ale że nie miałam przyprawy garam masala to tak go nie nazywam- choć smakował prawie identycznie jak w świetnej krakowskiej restauracji indyjskiej, w której jadłam go parę razy. Jest bardzo aromatyczny i dosyć pikantny. Wszystkim bardzo bardzo polecam :)




Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • mała puszka mleka kokosowego (ok 170 ml)
  • jogurt naturalny 
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • przyprawy: kurkuma, słodka papryka, curry, kmin rzymski, cynamon 
  • świeża kolendra- opcjonalnie jak ktoś ma 
  • ryż basmati
Z przepisu tego wychodzą 3 porcje takie jak na zdjęciu lub 4 mniejsze. 

Kurczaka pokrój w dosyć dużą kostkę. Cebulę, czosnek oraz paprykę również pokrój w kostkę, ale tym razem dużo mniejszą. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie a następnie dodaj kurczaka i podsmaż około 7 minut. Gdy kurczak będzie już zrobiony, dodaj 1 łyżkę jogurtu naturalnego, oraz łyżeczkę pasty curry i kurkumy. Wszystko wymieszaj i  podsmaż jeszcze kilka minut. Następnie dodaj pomidory z puszki, mleczko kokosowe, 2 płaskie łyżeczki pasty curry, 1 łyżeczkę słodkiej papryki i cynamonu, kilka posiekanych listków kolendry oraz 1,5 łyżki kminu rzymskiego. Wszystko gotuj około 20 minut do czasu odparowania nadmiaru płynu. Gdy sos będzie już bardziej gęsty dodaj 5 łyżek jogurtu naturalnego i gotuj jeszcze przez kilka minut. Przygotowany sos zostaw do przegryzienia a w tym czasie ugotuj ryż basmati. Dla mnie ważne jest żeby sos ostygł i odczekał troszkę, bo wydaje mi się, że wtedy nabiera wymarzonego smaku. Wszystko podawać dosyć ciepłe, ale nie za gorące, więc jeżeli sos za bardzo ostygł to można go dosłownie na chwilę postawić znów na gaz. 










1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...