środa, 3 września 2014

zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Dziś obiad gotowany z dedykacją dla mamy, która zmęczona wróciła po pracy a ja postanowiłam jej zrobić przyjemność i ugotowałam pyszną zupę krem z pieczonej papryki. Naprawdę genialna zupa, która podbiła moje serce prostotą i smakiem.





Składniki:
  • 6 dużych papryk
  • 4 pomidory
  • kostka bulionowa
  • świeży rozmaryn
  • cebula, czosnek
  • bazylia, oregano, sól, pieprz 
  • oliwa z oliwek
  • kilka kromek chleba, opcjonalnie na grzanki

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni a blaszkę wykładamy folią aluminiową.
Papryki kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy je na blaszce posypujemy świeżym rozmarynem i dodajemy kilka ząbków czosnku pokrojonych na mniejsze części. Pieczemy około 40 minut aż papryki troszkę nam sczernieją i będziemy widzieć na oko że skórka nam łatwo odejdzie.
Podczas pieczenia papryki, obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i podsmażamy na  oliwie z oliwek w garnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i podsmażamy około 6 minut. W szklance z wrzątkiem rozpuszczamy kostkę bulionową. Do naszych pomidorów dolewamy szklankę wody oraz szklankę z bulionem. Wszystko gotujemy na małym ogniu. 
Gdy papryka będzie już gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i obieramy ze skórki. Obraną paprykę wrzucamy do garnka a następnie przyprawiamy pieprzem, bazylią, oregano oraz solą. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut a potem miksujemy do czasu uzyskania konsystencji kremu. Smacznego:)


                                                    Przepis bierze udział w akcji: 

                                                       Warzywa psiankowate 2014

7 komentarzy:

  1. Musiała być bardzo dobra. Lubię takie aksamitne zupy. Zapraszam do dodania do mojej akcji Warzyw psiankowate ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za zaproszenie :) oczywiście skorzystam !

      Usuń
    2. Dziękuję i zapraszam do dalszego eksperymentowania z psiankami ;)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie, bardzo chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam zupę wczoraj, wyszła bardzo dobra ;) Rzeczywiście pyszna, delikatna a zarazem pikantna. Będę częściej odwiedzać :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupy a ta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa przed chwilą skończona- zdrowa, pyszna, aromatyczna :) i idealne proporcje, co rzadko mi sie zdarza, gdy biorę przepisy z blogów.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...