czwartek, 11 września 2014

rozgrzewająca tajska zupa z kurczakiem

Dzisiaj danie kuchni azjatyckiej- rozgrzewająca tajska zupa z kurczakiem z dodatkiem makaronu chow main, mleczka kokosowego, trawy cytrynowej oraz świeżej kolendry. Inspirację brałam z różnych stron, ale ciągle mi czegoś brakowało więc zmieniałam proporcje :)






Składniki:
  • litr bulionu drobiowego
  • 400 g kurczaka
  • 1 duża puszka mleczka kokosowego
  • 1 papryczka chilli
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebulka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • garstka grzybów mun
  • mały kawałek imbiru (około 2cm)
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosy sojowego
  • sok z 1,5 limonki
  • starta skórka z limonki
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej w proszku
  • sól, pieprz,cukier, kmin rzymski, kurkuma
  • świeża kolendra 
  • makaron chow main noodles
Czosnek, cebulę, imbir oraz papryczkę chilli kroimy na malutką kosteczkę a marchewki na małe talarki. Wszystko wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i podsmażamy kilka minut. Następnie wlewamy dokładnie wymieszane mleczko kokosowe oraz bulion. Dodajemy kurczaka pokrojonego w cienkie paski, szczyptę cukru, soli i pieprzu, łyżeczkę kurkumy, dwie łyżeczki kminu rzymskiego, jedną łyżeczkę trawy cytrynowej, sok z półtorej limonki oraz sos sojowy i rybny. Następnie dorzucamy garść grzybów mun oraz troszkę startej skórki z limonki i wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut.
Po upływie większości czasu z tych 25 minut gotujemy makaron i dodajemy bezpośrednio do zupy albo do miseczek. Na wierzch sypiemy świeżą kolendrę i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...