piątek, 26 grudnia 2014

świąteczny piernik z orzechami

Dzisiaj proponuję przepis na pyszny świąteczny piernik, który możecie przygotować na poświąteczne łakomstwo :)


Przepis znalazłam w przepięknie wydanej gazecie "moje gotowanie". W mojej wersji jest troszkę zmieniony, głownie dlatego, że zamiast rodzynek dodałam suszoną żurawinę. Każdy przepis w tej gazecie wygląda na strasznie smakowity, więc na pewno coś jeszcze z niej zagości na blogu i moim stole :)

Składniki: 
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 250 g mąki
  • łyżka kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta: gałki muszkatołowej, kardamonu, zmielonych goździków, pieprzu
  • 2 duże łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 80 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • 200 ml soku jabłkowego
  • duża szara reneta lub inne twarde jabłko
  • żurawina
Zaczynamy od włączenia naszego piekarnika na 180 stopni. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę wraz z jajkami i cukrem. Gdy masa będzie już puszysta i bez grudek dodajemy kakao, wszystkie przyprawy, żurawinę, posiekane orzechy i czekoladę. W innym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy całość przez sitko do przygotowanej wcześniej masy, często mieszając. Następnie dolewamy sok jabłkowy oraz pokrojoną na kostkę szarą renetę i znów dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok 1 godzinę i 15 minut.  Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda Twój piernik! Również życzę wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dasz rade to koniecznie wypróbuj :) Co do foremki to nie widziałam choinki, za to mam takiego reniferka http://czasnawnetrze.pl/i/dz04MDAmaD04MDA=/4043e991/3804-.jpg. Może za rok sprawie sobie i choinkę :)

      Usuń
  4. Orzechy lubię, poernik też więc chyba tylko pozostaje wypróbowac i upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...