środa, 24 grudnia 2014

słodkie podarunki na każdą okazje- wersja świąteczna :)

Kochani, z okazji Świąt przygotowałam małe podarunki dla mojej rodziny. Z serii "co dołożyć do prezentów, żeby jakoś wyglądały" :) W każdym razie, w takim prezenciku znajdują się czekoladki- trzy rodzaje: mleczne, gorzkie i z białej czekolady. Coś takiego możecie przygotować na dowolną okazję, na pewno ucieszy i dopełni całość prezentu. Nie potrzebujemy do tego wiele bo tylko czekoladę, żurawinę oraz migdały. Pomysł na takie prezenciki wpadł mi do głowy dzięki wyjątkowej gospodyni, która przygotowała kiedyś podobne czekoladki u siebie w domu.
Wesołych Świąt :)






Składniki:

  • czekolady: mleczna, gorzka, biała
  • słupki migdałowe 
  • żurawina- garść na każdą czekoladę
  • dodatkowo: papier do pieczenia

Zaczynamy od pokrojenia żurawiny na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do miski czekoladę, ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i czekamy aż się rozpuści. Potem dodajemy wcześniej pokrojoną żurawinę oraz garść słupków migdałowych i wszystko razem mieszamy. Papier do pieczenia, mniemy i rozprostowujemy i wypełniamy nim jakąś blachę, którą następnie będziemy wkładać do lodówki. Gorącą czekoladę przekładamy łyżką na papier do pieczenia, forując z nich małe kółka. Tak zrobione czekoladki przekładamy do lodówki i zostawiamy do zastygnięcia. Czynność powtarzamy z każdą czekoladą. 

Jeżeli chodzi o zapakowanie to ja zapakowałam je tylko w przeźroczystą folię (zakupioną kiedyś w Nanu Nana) i zawiązałam całość granatową tasiemką. Pewnie ten trik wszyscy znają, ale aby na końcach tasiemka była zakręcona, trzeba przejechać i pociągnąć ją nożyczkami lub nożem- serio nie wiem jak to inaczej ująć :) 





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...