Polecam wszystkim a zwłaszcza tym, którzy cierpią na brak czasu na gotowanie
Składniki:
- listki bazylii - po przeliczeniu wyszło 40
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 30 g orzeszków pini
- sól, pieprz
- łyżka parmezanu
- 3 łyżki śmietany- ja bardzo lubię pesto ze śmietaną, ale można ją dodać dopiero gotując docelowe danie, jeżeli ma to być pesto trzymane w słoiczku na dłużej to pomińcie śmietanę!
Wszystkie składniki blendujemy razem do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli ktoś woli mieć większe kawałki orzeszków to zamiast do blendera sypiemy je posiekane na sam koniec.
Do tego pesto dodałam świeży makaron, pomidorki koktajlowe i troszkę orzeszków pini podprażonych na patelni.
Domowe pesto-najlepsza rzecz pod słońcem ;)
OdpowiedzUsuńajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń