:)
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 przecier pomidorowy
- 3 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1/2 ostre czerwone papryczki
- bazylia, oregano, kmin rzymski, sól, pieprz, słodka czerwona papryka i pieprz cayenne
- 4 szklanki wody
- kostka bulionowa
- oliwa z oliwek
- ser żółty
- śmietana/ jogurt naturalny
- opcjonalnie: nachosy
W garnku podgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Podsmażamy na złoty kolor a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz ostrą. Chwilkę dusimy razem a następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę i przepłukaną fasolę. Następnie dodajemy 2 puszki pomidorów, 1 passatę pomidorową (przecier), zalewamy wodą i dodajemy kostkę bulionową. Przyprawiamy solą, pieprzem, łyżką bazylii i oragano. Dodajemy również dużą łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę słodkiej papryki oraz łyżeczkę pieprzu cayenne. Wszystko gotujemy jakieś 40 minut- w zależności jak kto lubi- ja lubię jak papryka jest jeszcze lekko twarda, więc gotuję krócej. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany. Bezpośrednio do miseczek na wierzch zupy sypiemy starty żółty ser. Możemy podawać z nachosami :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz