środa, 17 września 2014

¡Hola Mexico! czyli ostra i smakowita zupa meksykańska

O boże, jak ja uwielbiam taką kuchnię. Meksykańska kuchnia jest naprawdę bardzo bliska mojemu sercu i staram się ją dosyć często gościć na moim stole :) więc nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić i zachęcić was do spróbowania bo naprawdę warto :)

:)
Składniki:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 przecier pomidorowy
  • 3 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1/2 ostre czerwone papryczki
  • bazylia, oregano, kmin rzymski, sól, pieprz, słodka czerwona papryka i pieprz cayenne
  • 4 szklanki wody
  • kostka bulionowa
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty
  • śmietana/ jogurt naturalny
  • opcjonalnie: nachosy

W garnku podgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Podsmażamy na złoty kolor a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz ostrą. Chwilkę dusimy razem a następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę i przepłukaną fasolę. Następnie dodajemy 2 puszki pomidorów, 1 passatę pomidorową (przecier), zalewamy wodą i dodajemy kostkę bulionową. Przyprawiamy solą, pieprzem, łyżką bazylii i oragano. Dodajemy również dużą łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę słodkiej papryki oraz łyżeczkę pieprzu cayenne. Wszystko gotujemy jakieś 40 minut- w zależności jak kto lubi- ja lubię jak papryka jest jeszcze lekko twarda, więc gotuję krócej. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany. Bezpośrednio do miseczek na wierzch zupy sypiemy starty żółty ser. Możemy podawać z nachosami :) Smacznego!

                            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...