Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- papryka żółta
- papryka czerwona
- cukinia
- papryczka chilli
- ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- sok jabłkowy (kupuję jeden mały soczek)
- sos sojowy (ja używałam ciemnego)
- czarny sos chilli
- przyprawa 5 smaków*
- przyprawa do dań chińskich*
- oliwa z oliwek
- makaron chow-main
- sól, pieprz
Porcji wychodzi około 3-4. Jeżeli ma to być danie dla 4 osób to najlepiej dodaj jedną paprykę więcej.
*Obie te przyprawy są ostatnio dostępne w większości supermarketów.
Nasze danie zaczynamy od troszkę monotonnego krojenia. Imbir, czosnek oraz papryczkę chilli kroimy na malutką kosteczkę, paprykę i kurczaka w paseczki a cukinie na cienkie talarki.
Następnie przygotowujemy sos. Jest on naprawdę bardzo prosty. Do miseczki dajemy około 6 łyżek soku jabłkowego, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki czarnego sosu chilli. Oczywiście wszystko można robić na oko- jeżeli dodacie więcej soku jabłkowego sos będzie troszkę rzadszy.
Wszystko w tym przepisie smażymy na największym ogniu !!:)
Na patelni a najlepiej woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy imbir, chilli i czosnek i podsmażamy około 30 sekund (na największym ogniu). Po tym czasie dodajemy kurczaka, posypujemy go łyżeczką przyprawy chińskiej oraz 5 smaków i smażymy go około 3-4 minuty, ciągle mieszając.
Następnie dodajemy pozostałe warzywa (czyli paprykę oraz cukinię) i podsmażamy do czasu aż warzywa będą w miarę miękkie. Wlewamy przygotowany przez nas sos, posypujemy 2 łyżeczkami obu przypraw, mieszamy i jeszcze przez chwilkę podsmażamy. Dodajemy makaron chow- main i gotowe :)
Danie przed smażeniem....
..i danie po :)
Ajajaj, a ja przed obiadem :( Wygląda to smakowicie, kiedy można wpaść skosztować? :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń