czwartek, 18 grudnia 2014

kotleciki z soczewicy w sosie pomidorowym z dodatkiem ricotty

Ostatnio bardzo zasmakowałam w różnego rodzaju daniach z dodatkiem soczewicy. Czasami staram się nią zastępować mięso i w niektórych przypadkach nawet bardziej mi smakuje.
To właśnie jeden z tych przypadków, gdzie zwykłe kotlety można zastąpić tymi z soczewicy i podać je z pysznym sosem pomidorowym z ricottą.




Składniki:
  • 150-200 g soczewicy czerwonej
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • ser ricotta- połowa opakowania (około 125 g)
  • kawałek mozzarelli
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • bułka tarta
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • oliwa lub olej
Soczewicę płuczemy pod wodą i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Podczas gotowania soczewicy przygotowujemy sos. Na rozgrzany olej wrzucamy sprasowany lub posiekany w drobną kostkę czosnek oraz pokrojoną cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy 2 puszki pomidorów, 2 łyżki ziół prowansalskich, szczyptę soli i pieprzy i chwilę gotujemy. Gdy soczewica będzie już gotowa, odcedzamy ją, przekładamy do miski i dodajemy 3 łyżki bułki tartej, jedną łyżkę oleju oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy łyżką do czasu połączenia wszystkich składników. Z tak przygotowanej soczewicy formujemy małe kotleciki lub kuleczki (tutaj polecam wersję z kotlecikami gdyż łatwiej się je smaży)  i smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron do czasu osiągnięcia chrupiącej panierki. Wszystkie kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Układamy je tak, aby były przykryte sosem i posypujemy całość startą mozzarellą. Całość zapiekamy około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Tak przygotowane kotleciki w sosie możemy jeść solo lub z dodatkiem ryżu czy kaszy. Smacznego! :)



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...